Adgang for udenlandske fastliggere med langtidskontrakter i Danske havne
Det vakte glæde, da Justitsministeriet den 10. juni erklærede, at personer bosat i EU, Schengenlande og Storbritannien, som ejer både beliggende i Danmark (fastliggere med langtidskontrakter), kan krydse grænsen. Budskabet var imidlertid ikke nået helt ned til den tyske grænse, for flere tyske fastliggere blev afvist, da de forsøgte at komme til deres båd i Danmark. Det skabte en del usikkerhed om hvilken dokumentation fastliggerne skulle fremvise ved grænsen.

Problematikken blev omtalt i TV AVISEN, d. 14. juni, hvor FLIDs formand, Søren Hald og Hans Lindum Møller, havneejer af Marina Minde i Egernsund, Sønderjylland udtalte sig:

Se indslaget i TV AVISEN MORGEN vedr. grænseregler for hhv. fastliggersejlere og lysesejlere. (Spol frem til minuttal: 46:20)

“Vi har ca. 350 tyske fastliggere, og der har været forvirring om at man skal forevise det dokument for overnatninger, der var forbeholdt gæstesejlerne,” siger Hans Lindum Møller, havneejer af Marina Minde i Egernsund, Sønderjylland,

FLID har efterfølgende været i dialog med Rigspolitiet for at få afklaret, hvad der tæller som dokumentaion, for at udenlandske fastliggere med båd i Danmark kan passere grænsen.  Og vi har fået bekræftet, at fremvisning af langtidskontrakt med havnen og dokumentation for ejerskab af båden – fx forsikringspolice vil være adgangsgivende.

FLID hilser afklaringen velkommen.

Gæstesejlerformular til reservation af 6 overnatninger klar
Gæstesejlere fra Norge, Tyskland og Island må sejle til Danmark, men med restriktioner. De må gerne holde sejlerferie i Danmark på deres egen båd eller på en lejet båd, såfremt der fremvises dokumentation for ophold på minimum seks nætter. De seks nætter behøver ikke at være i samme havn. Det gælder dog ikke personer med bopæl i Slesvig-Holsten, der fra den 15. juni 2020 frit kan indrejse i Danmark, uden at opfylde kravet om et anerkendelsesværdigt formål.

FLID har udarbejdet formularen i samarbejde med en række havne med det sigte, at gøre reservationen af de 6 nætter så enkel som mulig.

Formularen kan hentes på: Havneguide.dk eller Havneguide.dk/de for tyske sejlere.