FLID efterlyser klare retningslinjer for grænseåbning

Behov for hurtig afklaring af reglerne for sejlerturisme og udenlandske bådejere med langtidskontrakter i danske havne

Mette Frederiksen meldte den 29. maj ud, at: ”Restriktionerne ophæves for indrejsende, der kan dokumentere (f.eks. lejebevis til sommerhus, campingophold, hotel eller lign.) at have ophold af minimum 6 overnatninger uden for København”.

Det er kun et fåtal af havnene, der har booking service. Det er én af årsagerne til, at Foreningen af Lystbådehavne I Danmark (FLID) siden udmeldingen om grænseåbning har presset hårdt på overfor myndigheder og politikere, for en afklaring af, hvad grænseåbningen den 15. juni præcis betyder, for de udenlandske sejlerturister.  

”Der er behov for en hurtig afklaring af reglerne, så vi kan melde noget konkret ud til lystbådehavnene og de mange udenlandske sejlerturister, der netop nu sidder og planlægger om turen skal gå til Danmark,” siger Jesper Højenvang, direktør i Foreningen af Lystbådehavne I Danmark og fortsætter:

”Vi foreslår, at ankommer man til Danmark i egen båd, og sover man i båden (som alle sejlerturister gør), er det at sammenligne med ophold i et lejet sommerhus. Og det er uanset, om de sejlende gæster opholder sig i samme havn, eller besøger flere havne, så vil karakteren af hensyntagen til og forebyggelse af smittespredning være at sammenligne med ophold i et lejet sommerhus,” siger Jesper Højenvang.

Lystbådehavnene har allerede vist, at det er lykkedes af få de danske lystbåde i vandet på kontrolleret og forsvarlig vis, og ture på vandet vil alt andet lige begrænse faren for smittespredning.

FLID har desuden sammen med sejlerorganisationerne sendt anbefalinger til alle bådejere om at bruge toilet og bad ombord på egen båd, holde god afstand og vaske hænder og spritte af ofte og henstillet til, at bådene lægger til hæk mod stævn m.m. Disse anbefalinger hjælper vi meget gerne med også at formidle til de udenlandske gæstesejlere.

FLID melder ud til alle medlemshavne, når der er nyt i sagen.