Fremtidens havn er fleksibel, vedligeholdelsesfri og lydløs

Thurøbund Marina i Det Sydfynske Øhav har senest bestilt det nye koncept fra NBC Marine i en fornyelse af inderhavnen. Resultatet er en fremtidssikret havn, hvor alle elementer er vedligeholdelsesfrie og fleksible. Også Nørrekås, Fåborg, Spodsbjerg, Tambohus, Glyngøre, Hesnæs og Nivå Havn har installeret systemet fra NBC Marine.

Nye bomme giver fleksibilitet i den moderne havn

I Thurøbund Marina leverer NBC Marine i vinter, to nye betonflydebroer, på hhv. 80 og 100 m. Den største er 3 m i bredden og 1,2 m høj og fungerer som bølgedæmpende. Begge broer er monteret med T- og I- bomme, og med pæleforankring inde i broen.

Siden 2010 har NBC Marine videreudviklet konceptet for betonflydebroerne for at give mere havneplads og større fleksibilitet for havnen. Det har ført til, at NBC Marine i dag erstatter de traditionelle fortøjningspæle med T- og I-bomme. Indtil nu har man benyttet Y-bomme med skråafstivninger, men de optager for meget plads inde ved broen. Sagen er den, at mange bådejere – både motorbåde og sejlbåde – ønsker at fortøje med hækken ind mod broen. Med Y-bomme kommer man ofte til at ligge for langt væk fra broen pga. Y’et,” siger Kim von der Recke.

Der monteres en gangbar bom for hver anden båd til fortøjning og adgang til alle bådene. Man fortøjer som ved en langskibsplads til bommen og med en fortøjning til broen. T- og I-Bomme fastgøres med H-Gummi til flydebroens fenderstok og bommene er fremstillet i galvaniseret stål, så de er vedligeholdelsesfrie mange år ud i fremtiden. Den gangbare del er af 0,65 cm strækmetal, som er skridsikker og behagelig at gå på.

”Løsningen med bomme giver havnen mere svajeplads og stor fleksibilitet, når puslespillet med både på pladserne skal gå op. Du bliver ikke begrænset af pæle i bassinet og du bliver bedre i stand til at modtage brede både, som vi ser flere og flere af i havnene. Og så er der lige det med kroner og ører – for det er ikke nødvendigvis dyrere end en løsning med fortøjningspæle, når der er to både pr. bom,” siger Kim von der Recke.

Indvendig forankring af flydebroen giver bedre pladser

Også på flydebroerne har NBC Marine taget nye metoder i brug. I samarbejde med producenten Rixø i Sverige, har man udviklet en forankring med indvendigt pælestyr uden bevægelige dele. ”Man ser typisk betonflydebroerne være forankret med pælebeslag på siderne, som flydebroerne kører op og ned ad, i takt med vandstanden.

I Thurøbund Marina har man valgt at forankre flydebroerne med pælene, placeret inde i brodækket. Derved undgår man at gøre nogle pladser mindre attraktive, idet man slipper for et generende stålbeslag tæt på båden,” siger Kim von der Recke. Selve pælebeslaget mellem pæl og flydebro er en nyudviklet nylon foring, som understøttes af betonkonstruktionen. Dvs. der er ingen ruller, der knækker, og hverken små fingre eller hundehaler kommer i klemme.

Den svenske model – men lydløse beslag

NBC Marines T- og I-bomme monteres med det patenterede H-gummi, der giver bommene samme styrke som Y-bomme. Du slipper desuden for støjen af stål mod stål, så sejlerne kan nyde de stille timer på båden, når de ligger i havn. ”I Sverige sætter man typisk stålbeslag på broen og ved bølgegang klikker stålbeslagene, hvilket kan være en irriterende støj for sejlerne. De nye H-gummibeslag er lydløse. Til gengæld er de så stærke, at ved en påsejling af bommen, vil de give sig op til 10 grader, uden der sker noget,” siger Kim von der Recke. H-gummi beslagene er NBC Marines eget design og de benyttes til fastgøringer og sammenkoblinger i NBC Marines nye koncept.

Thurøbund Marine vælger NBC Marine

Michael ”Gnist” Christensen som driver havneaktiviteterne, har valgt NBC Marines løsning, da de tilbyder en attraktiv samlet løsning for fremtidens havn. Valget faldt på dem, da han kender dem fra tidligere og ved, hvad de står for.

”Jeg kender både Claus og Kim fra NBC Marine som seriøse fagfolk, der leverer et gennemført og professionelt arbejde – Hver gang. Vi har fået super rådgivning af dem undervejs, og det kan sagtens ske, at vi skal bruge deres ekspertise igen,” siger Michael Gnisten. Det er især den fleksible løsning med de slidstærke og lydsvage konstruktioner, der har gjort at valget faldt på NBC Marine. ”Det giver nye muligheder for større både, og så er der mindre vedligeholdelse, hvilket især er en fordel om vinteren. Det er fedt at slippe for glatte broer og knirkende bomme, når bådene ligger i havn,” udtaler Michael Gnisten.

NBC Marine er landsdækkende og tilbyder full-service hele året. NBC Marine råder over 6 servicebiler. Det sikrer havnene en hurtig service med faguddannet serviceteam.

Er I interesseret i at høre mere? Kontakt os gerne for yderligere information:

Kontaktperson: Kim von der Recke

Kontor: +45 49 17 00 72
Direkte: +45 26 12 07 72

kr@nbcmarine.dk
www.nbcmarine.dk

Du kan læse mere om NBC Marine i FLID’s Leverandørliste her.