I Korsør Lystbådehavn er der afholdt en række “testdage”, hvor personer med tøj sprang i havnen for at afprøve forskelligt redningsudstyr. Afprøvningerne skete som led i projektet: I sikker Havn, der har til formål at højne sikkerheden og forebygge ulykker i lystbådehavnene.

I sikkerhedens tjeneste hoppede figuranter således frivilligt i det 15-16 grader kolde havnevand for at afprøve forskelligt redningsudstyr.
Det skete iført almindeligt sejlertøj, regntøj yderst og inderst en fleecetrøje og cowboybukser – plus typiske sejlersko.
Testen gik ud på, at svømme 25 meter langs broen med tøj. Det viste sig, at man bliver meget træt. “25 meter er nok den yderste grænse, man kan svømme. 50 meter er i hvert fald for meget”, konstaterede Steen Jacobsen fra Miljø- og sikkerhedsudvalget efterfølgende. Forsøget skal være med til at vurdere, hvad den indbyrdes afstand mellem redningsstiger i lystbådehavne bør være.

Et andet forsøg gik ud på at undersøge, om det ved hjælp af et tovværk, udspændt mellem pælene under broerne lige over vandoverfladen, er muligt at gå armgang i næsten vægtløs tilstand. Det lykkedes og det viste sig via torvet, at være særdeles nemt og hurtigt at nå hen til en livreddende stige.

Hvordan reddes en bevidstløs?
Bagefter agerede Steen Jacobsen en bevidstløs person i vandet, mens det øvrige Miljø- og sikkerhedsudvalg bl.a. med en løs stige, en speciel lift samt en såkaldt Jasons Cradle forsøgte at få ham reddet hurtigt op.

Især den løse redningsstige viste sig at være både hurtig og handy til formålet.

Erfaringerne fra testdagen i Korsør Lystbådehavn vil indgå i projektets anbefalinger til landets øvrige lystbådehavne, når det gælder valg og placering af redningsudstyr.

Indslag i TV-2 ØSt

Se lille indsalg i TV-2 Øst fra testdagen (ca. ½ min.fremme i indslaget):

Yderligere oplysninger, Foreningen af Lystbådehavne I Danmark / Dansk Sejlunion v/

Jesper Højenvang