Når ulykken er ude, er hjælpen tættere på i Veddelev

Af Tom Elmer Christensen, tom@flidhavne.dk

Veddelev Strands Lystbådehavn i Roskilde Fjord er netop certificeret Sikker Havn. Det blev markeret ved en begivenhed, hvor Sikker Havn-flag og bevis blev overrakt af direktør Jesper Højenvang fra FLID.

Sikkerhed mod Corona-smitte satte grænser for festlighederne, og bevis og flag blev overrakt på en lang redningshage. Lokalpressen var tilstede og det gav efterfølgende positiv omtale i flere medier.

Efter to års forberedelser og mange kreative tanker om sikkerhedsudstyr og information nåede Veddelev Strands Lystbådehavn og Veddelev Strands Bådelaug i mål og kan fremover kalde sig Sikker Havn-certificeret:

”Vi glæder os over certificeringen, der viser, at det nødvendige rednings- og sikkerhedsudstyr er til-stede på hele havnen,” siger Frank Høyer Rasmussen, der er formand for Veddelev Strands Lystbådehavn. ”Vi vil også gerne takke TrygFonden for at donere redningskranse og redningsstandere til alle seks redningsposter”.

En ægte redningsøvelse

Hvordan bruger man redningskrans, stige og redningshage? For nogen er det indlysende, men når man skal bruge udstyret i praksis, og folk råber på hjælp, og andre har en masse meninger om, hvad man bør gøre, så skal udstyret bruges rigtigt og hurtigt.

I Veddelev Strands Lystbådehavn er ét af punkterne i havnens orientering til brugerne om sikkerhedsudstyr og redning, at: ”En frivillig med våddragt og redningsvest springer i vandet. Fire tilfældige personer udpeges til at redde ham.” Det vil helt sikkert skabe opmærksomhed.

ENKEL OG BILLIG LØSNING

TrygFonden har bevilget redningsstandere og redningskranse til alle seks redningsstationer, men især stiger kan fås i mange kvaliteter og priser. Havnen udviklede derfor selv et koncept for de fastmonterede stiger på broen. Resultatet blev en almindelig aluminiumsstige og galvaniserede beslag, der gør udskiftning meget let. Dertil en top-bøjning, der gør det let at komme fra stigen og op på land. Alt markeret med gule refleksbånd. Stigen er monteret med tæringszink i bunden og havnen forventer den holder 5-10 år.