Lystbådehavne højner sikkerheden

Foreningen af Lystbådehavne i Danmark, FLID, har siden 2006 arbejdet på Projekt Sikker Havn, der skal få flest mulige af Danmarks godt 300 lystbådehavne til at opsætte og vedligeholde redningsudstyr i lystbådehavne. De senere år er arbejdet suppleret af en certificeringsordning, der er et led i projekt Sikker Havn, der har til formål at forebygge drukneulykker og højne sikkerheden i de danske lystbådehavne.

I dag er 31 lystbådehavne og erhvervshavne certificerede som Sikker Havn. 58 havne har fået udført FLIDs ”Risikovurdering med anbefalinger” til redningsudstyr, og er nu ved at opsætte det nødvendige redningsudstyr, og yderligere 25 havne er på venteliste til at få udført en risikovurdering.

Mere udstyr på vej

Redningsstiger og redningskranse, brandslukkere, hjertestarter og førstehjælp er flere af de ting, der er på plads i de danske lystbådehavne. Det har ført til, at havnene er blevet certificeret som Sikker Havn. Det er Foreningen af Lystbådehavne i Danmark, FLID, der står for certificering af flest mulige af landets godt 300 lystbådehavne. Baggrunden for indsatsen er, at hver fjerde drukneulykke i Danmark kan relateres til færden på havne. Indsatsen er støttet af TrygFonden.

Ideen bag Sikker Havn er, at havnen med det rigtige udstyr og kendskab til, hvordan det anvendes, vil være i stand til at gøre en forskel i tilfælde af en ulykke. Mange havne ligger isolerede i forhold til det nærmeste redningsberedskab, og hjælpen kan derfor være længe undervejs. De første minutter kan være afgørende for liv eller død.

”Det er i alles interesse, at vi får størst mulig sikkerhed i de danske lystbådehavne, så gæster og brugere af havnen kan færdes sikkert,” siger Jesper Højenvang, direktør i Foreningen af Lystbådehavne I Danmark (FLID), der står bag certificeringen, og uddyber:

”Certificeringen kræver bl.a., at havnen har opsat det mest vitale rednings- og sikkerhedsudstyr i hele havnen, og har udarbejdet en plan for, hvordan udstyret efterses og kontrolleres. Der skal derudover udarbejdes en plan for, hvordan havnens brugere og gæster informeres om betjening af udstyret.”

For at blive certificeret som Sikker Havn har Havnene gjort en ekstra indsats for at leve op til de sikkerhedskriterier, som samarbejdspartnerne bag projektet har opstillet som obligatoriske krav.

Risikovurdering – brug en Sikker Havn vejleder

59 havne har gennemgået en risikovurdering og anbefalinger. Næste skridt for dem er certificering som Sikker Havn. Til at bistå havnen, har FLID uddannet seks Sikker Havn vejledere.

 Fakta om Sikker Havn Certificering

  • Alle lystbådehavne, der er certificeret som Sikker Havn, må flage med Sikker Havn flaget.
  • En Sikker Havn certificering skal fornyes hvert 3 år.
  • En Sikker Havn certificering har til formål at højne og sikre følgende:
    • At der på havnen findes det mest vitale rednings- og sikkerhedsudstyr
    • At udstyret jævnligt kontrolleres og vedligeholdes
    • At havnens brugere får kendskab til udstyret og informeres om, hvordan det anvendes
  • TrygFonden donerer redningskranse og standere til de havne, som ønsker det.

Læs mere om Sikker Havn

Eller kontakt FLID på telefon: 4345 4360, for mere information om Sikker Havn.