Sikker Havn-vejlederne klar til at rykke ud

Nu er der hjælp at hente for lystbådehavnene til at blive Sikker Havn-certificeret. FLID har uddannet seks Sikker Havn-vejledere, der er klar til at se på havnens sikkerhedsforhold med friske øjne, kigge på risici og levere en samlet rapport, som gør arbejdet frem mod en certificering overskuelig og enkel.

Ideen om Sikker Havn-vejledere opstod, da arbejdet med at blive certificeret Sikker Havn, fra beslutningen er truffet til certificeringen er i hus, kan være en stor opgave.

– Det er vores erfaring, at denne proces kan tage op til 1-3 år, og involvere både bestyrelse og havnefoged på mange møder. Desværre sker det også af og til, at ”tovholderen” kører træt i opgaven og kaster håndklædet i ringen. Det kan vi undgå ved at tilbyde hjælp til havnen gennem de seks Sikker Havn-vejledere, som vi håber I vil gøre brug af, siger Tom Elmer Christensen, specialkonsulent i FLID.

Få en risikovurdering af havnen

Vejlederen hjælper jer med at se efter risici på hele havnens område. Lige fra indkørsel til den yderste bro. Det indebærer overvejelser, som eksempel: Hvor er der risiko for at falde i vandet? Hvor færdes brugere og havnens gæster? Vil redningskøretøjer kunne komme frem?

Vejlederen indtegner steder med risici på et oversigtskort, og det eksisterende redningsudstyr kortlægges ligeledes. Registreringen sker som regel i følgeskab med havnefogeden og et bestyrelsesmedlem og undervejs tager vejlederen billeder til den rapport, som havnen efterfølgende får tilsendt. Rapporten en skabelon, der er ens for alle havne.

Anbefalinger til havnebestyrelsen

I rapporten beskriver vejlederen det, der skal til, for at lystbådehavnen kan blive certificeret som Sikker Havn. Anbefalingerne er delt i to: dels de obligatoriske krav om udstyr og dels de ideelle ting, som havnen kan gøre for at forebygge ulykker.

Rapporten indeholder slutteligt en oversigt over de omkostninger, det vil kræve, for at få havnen certificeret. Overslaget er baseret på gennemsnitstal hentet fra Produktkataloget, som FLID har udarbejdet i samarbejde med en række leverandører af sikkerheds- og redningsudstyr i FLID’s Leverandørnetværk.

Vejlederen afleverer altså et komplet beslutningsoplæg til havnebestyrelsen, og ønsker man Sikker Havn vejlederen med til et møde, hvor rapporten kan forklares, kan det også arrangeres.

Sikker Havn-vejledere

Seks Sikker Havn-vejledere står klar til at hjælpe og vejlede havnene. Fra venstre mod højre er det Erik Grubak, Karl Johan Andersen, Jens Christian Eskjær Jensen, Dan Cort Jørgensen, Bjarne Toft Madsen og John Strøbek. De er selv aktive i lystbådehavne, fordelt over hele landet, og flere er også aktive i bestyrelsesarbejde. Flere er ligeledes engageret i SejlSikkert, Vild med Vand og Kystredningstjenesten.

 

Sikker Havn Vejledere

OmrådeTelefonMail
Sjælland, Lolland, Falster og Møn
Karl Johan Andersen2657 1885andedam@privat.dk
Jens Christian Jensen2080 2459jens.christian.eskjaer@gmail.com
Sønderjylland, Fyn og Bornholm
John Strøbæk2120 9691j.stroebaek@gmail.com
Erik Grubak4084 0845egsmaritim@outlook.com
Nord- og Midtjylland
Dan Cort Jørgensen6167 0787dcj@mindgrow.dk
Bjarne T. Madsen4059 2689b.toft.madsen@gmail.com

 

Hvad koster det at få besøg af en Sikker Havn vejleder?

Prisen for at få besøg af en vejleder der gennemgår havnen og udarbejder en udførlig risikorapport med anbefalinger og prisoverslag varierer efter havnens størrelse:

Lille Havn (0-199 bådpladser)                                                     4.500 kr. + moms

Mellem lystbådehavn (200-399 bådpladser                              5.500 kr. + moms

Stor lystbådehavn (400 bådpladser og derover)                      6.500 kr. + moms
Priser er inklusive kørsel

Ønskes et efterfølgende møde med vejlederen er prisen 750 kr. + moms + kørsel

N.B. Selve Sikker Havn-certificering er gratis.