I alle lystbådehavne forsøger vi at undgå drukneulykker, og de 5-10 årlige ulykker med omkomne sætter sig dybe spor. Rigtig mange lystbådehavne er i gang med at sætte redningsudstyr op, så de, der falder i vandet, selv kan kravle op, eller de kan blive hjulpet op af folk på broerne.

Der er ikke tal for, hvor mange, der falder i vandet i havne, men et groft skøn siger mellem 2.000 og 3.000 personer om året. For nogle af dem, der havner i bassinet, udvikler ulykken sig dramatisk til en Nærved-Drukne-Ulykke. TrygFonden har sat sig for at undersøge nogle af disse hændelser nærmere for at undersøge, hvorfor faldet i vandet udviklede sig dramatisk. 269 personer har indberettet deres oplevelse af Nær-Drukne-Ulykke til TrygFonden og opgivet sted, køn, alder og årsag. I statistikken forstås ”Havne” som bynære havne med cafeer, kanaler og beboelse ud til kajen.

Statistikken er en del af det arbejde, som TrygFonden bidrager med i Ekspertgruppen for havnesikkerhed, hvor relevante aktører arbejder for at højne sikkerheden i de danske havne. Ekspertgruppen er nedsat af Transportministeriet, og FLID er medlem.

Læs TrygFondens undersøgelse her.